2011. Een jaar dat voorbij vloog


Sylvia Witteman schreef zaterdag in het Volkskrant Magazine een column over vooruitblikken. Strekking van Sylvia’s verhaal: vooruitblikken kan niet en bij gebrek aan beter hebben we daarom het terugblikken uitgevonden. Hoewel dat terugblikken een wat slap aftreksel van het vooruitblikken is heb ik er geen moeite mee en blik ik met veel plezier terug op het jaar 2011. Mijn 2011.

Voor wie iets wil weten over de wereldeconomie, overleden dictators, opstanden en natuurrampen raad ik aan te googelen naar ‘NOS Jaaroverzicht’.

Want mijn 2011 was het jaar dat ik van vijf vwo naar zes vwo ging. Het was het jaar waarin ik voor elke toetsweek een planning maakte waar ik me vervolgens niet aan hield. Het was het jaar waarin ik Le Petit Prince las, met Kim een schoolkrant opzette, in de examencommissie ging, klom, waterskiede, met Rick een schitterend profielwerkstuk maakte, soep schonk bij de WAMPEX en open dagen van Hogescholen en Universiteiten bezocht om er vervolgens achter te komen dat ik volgend jaar (nu blik ik toch vooruit) nog niets wil gaan studeren. Dit jaar skiede ik in de bergen van Oostenrijk waar we volgens mijn gymlerares bijna dood waren omdat we als bezetenen naar beneden raasden. Wisten wij veel.

2011 was het jaar waarin ik alles haarscherp zag. Mede mogelijk gemaakt door Hans Anders. In 2011 trouwde mijn overgroot opa, ging ik naar een voorstelling van Daniël Lohues met Iris, naar de Efteling met mijn zusje, Naar Utrecht met zusje twee en naar Maastricht met zusje drie. Andere treinreisjes vinden jullie terug @ OVchipkaart.nl, dat vreselijke ding.

Dit jaar zag ik de zon ondergaan op Ameland en opkomen in Engeland.

2011 was het jaar waarin ik 961 mailtjes verzond en 2587 mailtjes ontving – inclusief spam. Dit was het jaar dat er een Xbox in huis kwam en ik een iPad kocht. Dit jaar had ik mijn eerste zes rijlessen.

En dit jaar schreef ik lukraak wat stukjes.

2011 was het jaar waarin ik leerde skeeleren met een filmende Marjolein achter me. Omdat ik ’t stiekem zelf ook wel leuk vind: bij deze. Dit jaar sportte ik fanatiek bij de sportschool: elke dinsdag. Totdat mijn opa en oma terug naar Friesland verhuisden en ik mijn sportmaatje kwijt was. Dit jaar waterpolode ik rustig door.

Maar het was niet altijd feest. 2011 was het jaar waarin mijn oma op 83 jarige leeftijd overleed.

Dit jaar was ik elke twee maanden op de redactievergadering van scholieren.com. Scholieren.com, het bedrijf waardoor ik een rijtje indrukwekkende bekende Nederlanders tussen mijn telefooncontacten en mailconversaties heb staan.

Dit was het jaar was ik een aantal weken zo vrij als een vogeltje: die week alleen in het huis van mijn opa en oma en die weken vakantiewerk op Ameland. Vakantiewerk in ’t pannenkoekenrestaurant, met geweldige collega’s en gemoedelijke bazin Monique. Tapas zal daardoor nooit meer hetzelfde zijn.

Dit was het jaar van Twitter. En het jaar van het einde van Twitter.

Dit was het jaar waarin ik een heel aantal avonden en middagen en soms een hele dag oppaste op de buurkinderen: Anna, Teun en Pepijn. Anna leest inmiddels hele boeken, Teun kent meer dieren dan mij uit z’n hoofd en Pepijn gaat niet meer gillen als hij een duploblokje kwijt is. Oprecht: het zijn geweldige oppaskinderen.

Om dit stukje te maken klikte ik door mijn blog, Facebook en bladerde ik in mijn oude schoolagenda. Ik schrok hoe snel dingen lang geleden zijn. Voor we het weten is het december 2012 en zitten jullie met de buik nog vol van de kaasfondue en gourmet een nieuw stukje van mij te lezen. Want dat hoop ik wel.

Tot in 2012!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s